Friday, April 7, 2017
AYAM PERCIK MERAH...
AYAM PERCIK MERAH
rujukan : Majalah RASA Mei 2016...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam - dipotong empat
Bahan Kisar :
6 ulas bawang merah
1 batang serai
4 ulas bawang putih
1 sudu teh garam
2cm halia
Bahan Kuah Percik :
3 cawan santan pekat
1 batang serai
2cm halia
5 tangkai cili kering - rendam hingga lembut & toskan
8 ulas bawang merah
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Cara Memasak :
1. Perap ayam yang sudah dibersihkan dengan bahan kisar halus selama lebih kurang satu jam setengah@1 1/2 jam. Lagi lama diperap, lagi terasa keenakan perapannya.
2. Untuk menghasilkan kuah percik ; kisar serai, halia, cili kering dan bawang merah hingga halus.
3. Campurkan bersama santan di dalam periuk dan masak di atas api sederhana. Teruskan mengacau supaya kuah tidak cepat berketul dan pecah minyak.
4. Perasakan dengan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
5. Celup ayam di dalam kuah percik dan panggang di atas bara sehingga masak. Setelah ayam masak, celupkan sekali lagi ke dalam kuah percik sebelum dihidang. (Pastikan kuah percik dimasak lagi buat seketika sebelum ayam percik dihidang)...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment