IFTAR 22 (2015)
KUE TEOW GORENG BASAH MUDAH
Oleh : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
1 bungkus kue teow (anggaran 500 gm)
1 mangkuk kecil isi kerang yang telah direbus
2 ulas bawang putih *
1 labu bawang besar * (* dikisar/ditumbuk)
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kicap pekat
1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar sos tomato
Secukup taugeh & kucai
1/2 labu bawang besar - hiris
1 biji cili merah - hiris
3 biji telur dipukul sedikit
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk perasa
1 sudu besar minyak masak untuk menumis
Cara Penyediaan :
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Kemudian tumiskan bawang besar, bawang putih yang dikisar dan cili kisar sehingga naik bau wangi.
3. Masukkan kerang rebus serta kesemua bahan-bahan lain kecuali taugeh, kucai dan kue teow.
4. Gaul sehingga sebati dan kerang masak.
5. Masukkan kue tiaw, taugeh, kucai dan gaul sebati.
6. Untuk buat kue teow goreng basah, masukkan kuantiti air 2x ganda dari biasa atau anggaran kue teow nampak berkuah ikut selera masing-masing. Tolak kue teow ketepi kuali dan masukkan telur. Agak-agak kental sedikit gaulkan sebati dengan kue teow.
7. Tutup kuali seketika untuk kue teow masak dan menyerap rasa kuah. Tidak perlu terlalu lama kerana kue teow lembut.
No comments:
Post a Comment