KEK PISANG

Wednesday, July 8, 2015

BISKUT NESTUM








BISKUT NESTUM
sumber dari  :  yatiememories, citarasawan dll.; thanks...




Bahan A :

260  gm  mentega
  40  gm  shortening
100  gm  gula kastor
    2  sudu teh  esen vanilla


Bahan B :

280  gm  tepung red rose atau tepung gandum
  40  gm  tepung jagung
100  gm  Nestum  -  dikisar halus


Hiasan :

Kuning telur  -  untuk glis
Nestum  -  untuk ditabur atas biskut


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 150'C.
2.  Pukul bahan A sehingga berkrim.  Masukkan bahan B dan uli sehingga menjadi doh.
3.  Canai dan terap dengan acuan pilihan.  Sapu dengan kuning telur dan taburkan Nestum di atasnya.
4.  Susun di dalam dulang pembakar yang telah digris terlebih dahulu.
5.  Bakar selama 25-30 minit, atau sehingga masak.
6.  Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment