IFTAR 1 - 18/6/2015 (Khamis)
KUIH LOMPANG
rujukan : buku 'Jom..Kuih-Muih' Norzailina Nordin
Bahan-bahan :
2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan - disimpul
1 1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung sagu/ubi
Sedikit pewarna kuning, merah & hijau
150 gm kelapa parut putih
Garam secukup rasa
Cara Membuat :
1. Jerang air dan daun pandan sehingga mendidih.
2. Masukkan gula dan kacau sampai larut. Angkat dan biarkan sejuk.
3. Satukan tepung beras dan tepung sagu/ubi. Kacau rata.
4. Masukkan air gula tadi. Gaul sebati.
5. Bahagikan kepada tiga bahagian. Kemudian masukkan pewarna pada setiap bahagian.
6. Tuangkan ke dalam acuan lompang yang sudah dilenser dengan sedikit minyak. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan. Letak kelapa yang dicampur sedikit garam atas lompang.
No comments:
Post a Comment