KEK PISANG

Thursday, July 2, 2015

DAGING PRUN








DAGING PRUN
rujukan  :  Hanieliza ; thanks...



Bahan-bahan :

600  gm  daging batang pinang  -  dipotong nipis
 1/2  cawan  buah prun  -  dibuang biji dan dikisar halus
    5  sudu besar  sos tomato
    4  sudu besar  kicap pekat
    2  sudu besar  cili kisar
    2  sudu besar  serbuk rempah kari daging
    4  sudu besar  minyak masak
 1/2  cawan  air
Garam secukup rasa


Bahan Kisar :

  4  ulas  bawang putih
10  ulas  bawang merah
  2  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Daging dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili kisar dan kicap pekat.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga berbau harum dan sedikit kekuningan.
3.  Masukkan daging dan kacau rata.  Masakkan sehingga daging lembut.
4.  Masukkan buah prun dan garam secukup rasa.  Biarkan hingga kuah pekat.
5.  Hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak ataupun nasi beriani.

No comments:

Post a Comment