KEK PISANG

Thursday, July 16, 2015

KEK PISANG LEMBAP TABURAN BADAM







KEK PISANG LEMBAP TABURAN BADAM
sumber  :  cute oven, small kitchen ; thanks ...
tried  :   zaralovebaking.. (lembap & sedap) ...




Bahan-bahan :

      4  biji  pisang emas/awak  -  dilecek  (atau 5 biji pisang berangan)
      1  cawan  gula kastor atau gula perang, lagi sedap (saya guna gula perang)
      1  cawan  minyak masak atau minyak jagung
      4  biji  telur gred A
1 1/2  cawan  tepung gandum *
      1  sudu teh  baking powder *
      1  sudu teh  soda bicarbonate *  (* satukan & ayak bersama)
      1  sudu besar  air limau nipis atau cuka masakan
      1  sudu teh  esen pisang atau esen vanilla


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C api atas bawah.
2.  Sediakan loyang 4 segi (8"x8").  Lenser dengan marjerin dan alas dengan kertas minyak.
3.  Putar gula, telur dan minyak sehingga putih (3-5 minit).
4.  Masukkan bahan ayak dan kaupbalik rata dengan spatula.
5.  Masukkan pisang lecek, esen dan air limau.  Gaul sebati.
6.  Tuangkan adunan ke dalam loyang.  Taburkan dengan sedikit badam cincang (jika suka) di atasnya.
7.  Bakar di dalam oven selama 40 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment