Thursday, July 16, 2015
KEK PISANG LEMBAP TABURAN BADAM
KEK PISANG LEMBAP TABURAN BADAM
sumber : cute oven, small kitchen ; thanks ...
tried : zaralovebaking.. (lembap & sedap) ...
Bahan-bahan :
4 biji pisang emas/awak - dilecek (atau 5 biji pisang berangan)
1 cawan gula kastor atau gula perang, lagi sedap (saya guna gula perang)
1 cawan minyak masak atau minyak jagung
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum *
1 sudu teh baking powder *
1 sudu teh soda bicarbonate * (* satukan & ayak bersama)
1 sudu besar air limau nipis atau cuka masakan
1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C api atas bawah.
2. Sediakan loyang 4 segi (8"x8"). Lenser dengan marjerin dan alas dengan kertas minyak.
3. Putar gula, telur dan minyak sehingga putih (3-5 minit).
4. Masukkan bahan ayak dan kaupbalik rata dengan spatula.
5. Masukkan pisang lecek, esen dan air limau. Gaul sebati.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Taburkan dengan sedikit badam cincang (jika suka) di atasnya.
7. Bakar di dalam oven selama 40 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment