Saturday, July 18, 2015
RENDANG DAGING ALA MINANG
RENDANG DAGING ALA MINANG
sumber : DapurTanpaSempadan ; thanks..(sangat sedap)
Bahan-bahan :
1 kg. daging batang pinang
1 liter pati santan
2 camca besar kerisik
1 keping asam gelugur
1 camca besar gula melaka
2 helai daun kunyit - dimayang halus
3 camca besar cili kisar
Garam secukup rasa
Bahan-bahan kisar halus :
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai - hiris halus
4 biji buah keras - titik
30 biji cili padi kampung
Cara Memasak :
1. Daging batang pinang dipotong kiub, cuci bersih dan toskan. Masukkan ke dalam kuali bersama bahan-bahan kisar halus dan cili kisar, kacau rata dan masak sehingga daging kecut dan airnya sedikit kering. Tuangkan santan, kacau rata dan masak sehingga mendidih.
2. Masukkan kerisik, kacau dan teruskan memasak dengan api sederhana sehingga pekat. Tambahkan asam gelugur, garam secukup rasa dan gula melaka. Kacau dan teruskan memasak sehingga rendang kering. Masukkan daun kunyit dan kacau. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok bolehlah tutup api.
Catatan CMG : Kalau menggunakan daging pejal biasa dan jika daging masih belum empuk semasa proses memasak, anda boleh tambahkan air panas dan sambung memasak sehingga daging empuk. Pastikan rendang diisikan di dalam bekas yang bersh dan kering, biarkan betul-betul sejuk barulah ditutup untuk mengelakkan rendang cepat rosak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment