KEK PISANG

Tuesday, July 14, 2015

KEK BUAH KUKUS





KEK BUAH KUKUS
sumber   :   DapurTanpaSempadan ; thanks...
tried by  :   zaralovebaking ; (sedap & moist)...



Bahan-bahan :

375  gm  buah-buahan campuran  (mix fruit)
250  gm  mentega 'Golden Churn' 
300  gm  tepung gandum *
    1  tsp  soda bicarbonate *
    1  tsp  cream of tartar *   (* satukan & diayak )
    3  biji  telur gred A
150  gm  gula aising atau gula perang  (saya guna gula perang)
150  gm  gula pasir  (untuk buat gula hangus)
 1/4  cawan  badam keping  (almond flake)
    1  biji  pala @ nutmeg  -  diparut
Sedikit serbuk kayu manis  (saya tambah)
Ceri merah/hijau  -  untuk hiasan


Cara Membuat :

1.  Gaulkan buah-buahan campuran bersama tepung yang diayak, kepingan badam, sedikit serbuk kayu manis  dan juga parutan biji pala.  Ketepikan.

2.  Putar mentega dan gula aising sehingga putih berkrim.  Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul sehingga adunan kembang.

3.  Dengan speed perlahan, masukkan bancuhan buah-buahan bersama tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga habis.  Gaul rata.  Tutup mixer.

4.  Sementara itu, masak 150 gm gula pasir sehingga bertukar menjadi perang/coklat keemasan.

5.  Dengan pantas, tuangkan air gula hangus ke dalam adunan sambil diputar.  Gaul sehingga rata dan sebati.

6.  Tuangkan ke dalam loyang 8x8x3 inci yang telah digris dan dialas dasarnya dengan baking paper.  Hiaskan dengan ceri merah/hijau dan tutup permukaannya dengan aluminium foil.

7.  Kukus selama 4 jam atau sehingga masak sepenuhnya.






No comments:

Post a Comment