Tuesday, July 14, 2015
KEK BUAH KUKUS
KEK BUAH KUKUS
sumber : DapurTanpaSempadan ; thanks...
tried by : zaralovebaking ; (sedap & moist)...
Bahan-bahan :
375 gm buah-buahan campuran (mix fruit)
250 gm mentega 'Golden Churn'
300 gm tepung gandum *
1 tsp soda bicarbonate *
1 tsp cream of tartar * (* satukan & diayak )
3 biji telur gred A
150 gm gula aising atau gula perang (saya guna gula perang)
150 gm gula pasir (untuk buat gula hangus)
1/4 cawan badam keping (almond flake)
1 biji pala @ nutmeg - diparut
Sedikit serbuk kayu manis (saya tambah)
Ceri merah/hijau - untuk hiasan
Cara Membuat :
1. Gaulkan buah-buahan campuran bersama tepung yang diayak, kepingan badam, sedikit serbuk kayu manis dan juga parutan biji pala. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula aising sehingga putih berkrim. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul sehingga adunan kembang.
3. Dengan speed perlahan, masukkan bancuhan buah-buahan bersama tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga habis. Gaul rata. Tutup mixer.
4. Sementara itu, masak 150 gm gula pasir sehingga bertukar menjadi perang/coklat keemasan.
5. Dengan pantas, tuangkan air gula hangus ke dalam adunan sambil diputar. Gaul sehingga rata dan sebati.
6. Tuangkan ke dalam loyang 8x8x3 inci yang telah digris dan dialas dasarnya dengan baking paper. Hiaskan dengan ceri merah/hijau dan tutup permukaannya dengan aluminium foil.
7. Kukus selama 4 jam atau sehingga masak sepenuhnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment