KEK PISANG

Wednesday, July 1, 2015

SAMBAL TUMIS UDANG







SAMBAL TUMIS UDANG
rujukan  :  Azie Kitchen ; thanks...



Bahan-bahan :

500  gm  udang  -  dikupas, dicuci bersih & ditoskan
    5  sudu besar  cili kisar
    1  biji  bawang besar  -  dikisar
    3  ulas  bawang putih  -  dikisar
Air asam jawa secukupnya
Gula & garam secukup rasa


Cara Memasak :

     Panaskan minyak dan gorengkan udang untuk seketika.  Angkat dan ketepikan.  Tumiskan pula bahan-bahan kisar sehingga cili benar-benar garing dan masak.
     Setelah garing masukkan sedikit gula.  Kacau rata dan masukkan air asam jawa serta garam.  Kemudian masukkan udang yang telah digoreng tadi.  Sesuaikan rasa dan kepekatan.  Angkat dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment