IFTAR 28 : (15/7/2015 - Rabu)
IKAN SIAKAP TIGA RASA
sumber dari : yatiememories ; thanks...
tried by : zaralovebaking ; (sedap)...
Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap
3 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 biji bawang besar - cincang halus/hiris kasar
Sedikit halia - cincang halus
2 helai daun limau purut - buang urat tengah & hiris halus
1 batang bunga kantan - ambil bahagian bunga & hiris halus
5 biji cili padi - hiris halus (boleh tambah lagi kalau nak pedas)
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar sos ikan/nampla/sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 cawan nanas dalam tin atau cendawan butang (tak letak tiada stok) *
1 biji buah tomato *
1/2 batang timun * (* dipotong dadu)
Sedikit garam & jus lemon/limau nipis/limau kasturi
Cara Memasak :
1. Ikan siakap dibelah bahagian tengah, bersihkan, lumurkan dengan garam, tepung jagung dan sebiji telur (yang dipukul sedikit) kemudian digoreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
2. Kemudian ambil sedikit minyak gorengan ikan tadi dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia sehingga berbau harum. Masukkan sos tomato, sos cili, cili padi dan bunga kantan.
3. Setelah layu, masukkan sos ikan, timun, nanas, tomato, jus lemon dan daun limau purut. Kacau rata dan sebati.
4. Masukkan sedikit air, kacau rata, tambahkan garam secukup rasa dan gula.
5. Setelah mendidih, angkat dan tuangkan ke atas ikan siakap yang telah digoreng tadi. Hiaskan ikut selera.
No comments:
Post a Comment