KEK PISANG

Thursday, July 16, 2015

IKAN SIAKAP TIGA RASA



 IFTAR 28 :  (15/7/2015 - Rabu)




IKAN SIAKAP TIGA RASA
sumber dari  :   yatiememories ; thanks...
tried by  :   zaralovebaking ; (sedap)...



Bahan-bahan :

   1  ekor  ikan siakap
   3  ulas  bawang putih  -  cincang halus
1/2  biji  bawang besar  -  cincang halus/hiris kasar
Sedikit halia  -  cincang halus
   2  helai  daun limau purut  -  buang urat tengah & hiris halus
   1  batang  bunga kantan  -  ambil bahagian bunga & hiris halus
   5  biji  cili padi  -  hiris halus (boleh tambah lagi kalau nak pedas)
   1  sudu besar  gula pasir
   1  sudu besar  sos ikan/nampla/sos tiram
   2  sudu besar  sos cili
   2  sudu besar  sos tomato
   1  cawan  nanas dalam tin atau cendawan butang  (tak letak tiada stok) *
   1  biji  buah tomato *
1/2  batang  timun *  (* dipotong dadu)
Sedikit garam & jus lemon/limau nipis/limau kasturi


Cara Memasak :

1.  Ikan siakap dibelah bahagian tengah, bersihkan, lumurkan dengan garam, tepung jagung dan sebiji telur (yang dipukul sedikit) kemudian digoreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.

2.  Kemudian ambil sedikit minyak gorengan ikan tadi dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia sehingga berbau harum.  Masukkan sos tomato, sos cili, cili padi dan bunga kantan.

3.  Setelah layu, masukkan sos ikan, timun, nanas, tomato, jus lemon dan daun limau purut.  Kacau rata dan sebati.

4.  Masukkan sedikit air, kacau rata, tambahkan garam secukup rasa dan gula.

5.  Setelah mendidih, angkat dan tuangkan ke atas ikan siakap yang telah digoreng tadi.  Hiaskan ikut selera.

No comments:

Post a Comment