KEK PISANG

Monday, July 13, 2015

CUCUR LABU




 IFTAR 26 (13/7/2015 - Isnin)




CUCUR LABU
buku Kuih-Muih Minum Petang - Chef Hanieliza




Bahan-bahan :

300  gm  labu kuning
    2  cawan  tepung gandum
    1  sudu kecil  serbuk penaik
    1  cawan  air
 1/2  cawan  gula kastor
 1/2  sudu kecil  garam
Minyak secukupnya untuk menggoreng


Cara Membuat :

1.  Labu dibuangkan kulit dan biji, cuci bersih dan keringkan kemudian parutkan.

2.  Masukkan gula, tepung gandum, serbuk penaik, garam dan air ke dalam mangkuk adunan.  Gaul rata dan sebati.

3.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Jemputkan dengan hujung jari ataupun bulatkan adunan dan masakkan sehingga kuih nampak kuning keemasan ataupun garing.

4.  Angkat dan toskan minyak.  Hidangkan semasa masih panas.

No comments:

Post a Comment