IFTAR 26 (13/7/2015 - Isnin)
CUCUR LABU
buku Kuih-Muih Minum Petang - Chef Hanieliza
Bahan-bahan :
300 gm labu kuning
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan air
1/2 cawan gula kastor
1/2 sudu kecil garam
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara Membuat :
1. Labu dibuangkan kulit dan biji, cuci bersih dan keringkan kemudian parutkan.
2. Masukkan gula, tepung gandum, serbuk penaik, garam dan air ke dalam mangkuk adunan. Gaul rata dan sebati.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Jemputkan dengan hujung jari ataupun bulatkan adunan dan masakkan sehingga kuih nampak kuning keemasan ataupun garing.
4. Angkat dan toskan minyak. Hidangkan semasa masih panas.
No comments:
Post a Comment