Thursday, July 2, 2015
AYAM MASAK SAMBAL KICAP
AYAM MASAK SAMBAL KICAP
buku Senangnya Memasak Ayam - Chef Hanieliza
Bahan-bahan :
500 gm ayam
1 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut - dikoyak
3 sudu besar sos tomato
5 sudu besar kicap
Minyak masak
Garam (sekiranya perlu)
Bahan kisar :
20 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1/2 cawan air
Cara Memasak :
1. Ayam dibuang kulit dan dipotong kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai hingga wangi dan garing.
3. Masukkan ayam dan kacau. Biarkan hingga ayam lembut dan naik minyak.
4. Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap.
5. Masakkan sehingga naik minyak.
6. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment