KEK PISANG

Monday, July 6, 2015

CREME PUFF





CREME PUFF
sumber  :   mamawandiha ; thanks...(a keeper)



Bahan-bahan :

100  gm  mentega
250  ml  air
 1/2  tsp  garam halus
150  gm  tepung gandum (ayak - saya guna tepung naik sendiri)
    3  biji  telur gred A (saya tambah sebiji lagi gred B); dipukul sedikit


Cara-cara :

     Di dalam periuk masukkan mentega, air dan garam.  Masak di atas api sehingga mendidih.  Apabila mendidih, tutup api dan masukkan tepung.  Gaul/kacau sehingga menjadi adunan yang tidak melekat di periuk.  Sejukkan sebentar.
     Masukkan doh ke dalam mixer dan putar sehingga adunan doh suam sedikit.  Masukkan telur sedikit demi sedikit sehingga adunan kelihatan likat.  Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
     Bakar selama 20 atau sehingga kelihatan sedikit keperangan pada suhu 200'C (jika oven ada kipas pasangkan kipas.  Sebelum membakar renjiskan sedikit air masak di atas adunan doh yang telah dipaipkan di atas dulang pembakar, supaya puff naik cantik dan masak sekata).


Bahan filling (kastad) :  

1  sudu besar  tepung gandum
1  sudu besar  tepung kastad
4  sudu besar  gula pasir
1  cawan  susu segar  (250 ml)
1  biji  telur  gred A/B
1  sudu besar  mentega
1  sudu teh  esen vanilla


Cara-cara :

     Campurkan kesemua bahan filling kecuali mentega.  Kacau rata dengan whisk.  Jerangkan di atas api perlahan dan hendaklah sentiasa dikacau sehingga pekat.  Tutup api dan masukkan mentega, kacau lagi sehingga sebati dan mentega cair.  Biarkan sejuk sebelum dipaip ke dalam krim puff.



 IFTAR 18

No comments:

Post a Comment