Thursday, July 16, 2015
KUIH BADAK BERENDAM CERIA
KUIH BADAK BERENDAM CERIA
buku '100 Puding & Desert' - Chef Fazalina Hj Ismail
Bahan Kuah Santan :
3 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung beras
1 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan - dikoyakkan & simpul
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh halba (jika suka)
Bahan Doh :
2 cawan tepung pulut
Secubit garam
2 sudu besar pes pandan (tak letak)
1 cawan air (ikut kesesuaian doh)
Sedikit gula melaka - dipotong dadu kecil
Pewarna merah & hijau (tambahan - optional)
Cara Membuat :
1. Kuah Santan : Satukan kesemua bahan, kacau rata dan masak atas api sederhana. Masak sampai pekat sedikit.
2. Doh : Dalam mangkuk, gaulkan tepung pulut, garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul menjadi doh lembut. Bahagi 2 adunan dan letakkan pewarna merah dan hijau pada setiap bahagian. Gaulkan sebati.
3. Panaskan air sehingga mendidih. Bentukkan bebola dan leperkan masukkan pula gula melaka. Gumpalkan dan golek bulat-bulat di kedua belah tapak tangan. Bentukkan lebih besar sedikit dari ondeh-ondeh.
4. Masukkan ke dalam air didih, bila timbul angkat dan tuskan. Letakkan ke dalam kuah santannya terus.
5. Siap untuk dihidangkan. Enak dihidang sejuk atau suam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment