KEK PISANG

Thursday, July 16, 2015

KUIH BADAK BERENDAM CERIA








KUIH BADAK BERENDAM CERIA
buku '100 Puding & Desert' - Chef Fazalina Hj Ismail




Bahan Kuah Santan :

   3  cawan  santan pekat
   2  sudu besar  tepung beras
   1  sudu besar  gula pasir
   1  helai  daun pandan  -  dikoyakkan & simpul
1/2  sudu teh  garam
   1  sudu teh  halba  (jika suka)


Bahan Doh :

2  cawan  tepung pulut
Secubit garam
2  sudu besar  pes pandan  (tak letak)
1  cawan  air  (ikut kesesuaian doh)
Sedikit gula melaka  -  dipotong dadu kecil
Pewarna merah & hijau  (tambahan  -  optional)


Cara Membuat :

1.  Kuah Santan :  Satukan kesemua bahan, kacau rata dan masak atas api sederhana.  Masak sampai pekat sedikit.

 2.  Doh :  Dalam mangkuk, gaulkan tepung pulut, garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul menjadi doh lembut.  Bahagi 2 adunan dan letakkan  pewarna merah dan hijau pada setiap bahagian.  Gaulkan sebati.

3.  Panaskan air sehingga mendidih.  Bentukkan bebola dan leperkan masukkan pula gula melaka.  Gumpalkan dan golek bulat-bulat di kedua belah tapak tangan.  Bentukkan lebih besar sedikit dari ondeh-ondeh.

4.  Masukkan ke dalam air didih, bila timbul angkat dan tuskan.  Letakkan ke dalam kuah santannya terus.

5.  Siap untuk dihidangkan.  Enak dihidang sejuk atau suam.

No comments:

Post a Comment