KEK PISANG

Saturday, July 18, 2015

AYAM MASAK BRIYANI







AYAM MASAK BRIYANI
sumber  :  Paty's Kitchen; thanks....



Bahan-bahan :

   1  ekor  ayam  dipotong 4
   3  biji  bawang besar  -  dihiris nipis
   3  sudu besar  minyak sapi atau minyak masak
   4  sudu besar  rempah briyani
1/2  cawan  bawang goreng
   2  sudu besar  tomato puree
   3  biji  buah tomato  -  dihiris
   3  sudu besar  serbuk badam
1/2  cawan  tairu/yogurt atau susu cair
Sedikit daun ketumbar  -  hiris kasar


Bahan kisar :

4  ulas  bawang putih
2  inci  halia
4  biji  cili hijau
4  biji  cili merah


Bahan tumis :

5  kuntum  bunga cengkih
4  biji  buah pelaga
1  batang  kulit kayu manis


Cara Memasak :

1.  Gaulkan ayam bersama bahan yang dikisar.  Perapkan selama lebih kurang 1 jam.

2.  Panaskan minyak sapi/minyak masak, masukkan bahan tumis dan masak hingga naik bau.  Kemudian masukkan rempah briyani dan masak hingga pecah minyak.

3.  Masukkan ayam bersama bahan perap tadi, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun ketumbar.  Kacau seketika hingga sebati.

4.  Masukkan sedikit air dan tairu ataunpun susu cair dan serbuk badam.

5.  Masak hingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.

No comments:

Post a Comment