Saturday, July 18, 2015
AYAM MASAK BRIYANI
AYAM MASAK BRIYANI
sumber : Paty's Kitchen; thanks....
Bahan-bahan :
1 ekor ayam dipotong 4
3 biji bawang besar - dihiris nipis
3 sudu besar minyak sapi atau minyak masak
4 sudu besar rempah briyani
1/2 cawan bawang goreng
2 sudu besar tomato puree
3 biji buah tomato - dihiris
3 sudu besar serbuk badam
1/2 cawan tairu/yogurt atau susu cair
Sedikit daun ketumbar - hiris kasar
Bahan kisar :
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji cili hijau
4 biji cili merah
Bahan tumis :
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
Cara Memasak :
1. Gaulkan ayam bersama bahan yang dikisar. Perapkan selama lebih kurang 1 jam.
2. Panaskan minyak sapi/minyak masak, masukkan bahan tumis dan masak hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah briyani dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam bersama bahan perap tadi, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun ketumbar. Kacau seketika hingga sebati.
4. Masukkan sedikit air dan tairu ataunpun susu cair dan serbuk badam.
5. Masak hingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment