KEK PISANG

Sunday, July 12, 2015

TAT NANAS ROSALINA








TAT NANAS ROSALINDA
sumber  :  citarasawan, azlita masam manis ddl. ; thanks...
tried by  :  zaralovebaking..



Bahan-bahan :

250  gm  mentega
  40  gm  gula kastor
    1  sudu besar  susu pekat manis
    1  biji  kuning telur  - (saya guna gred B)
    1  sudu teh  esen vanilla
370  gm  tepung gandum
  30  gm  tepung jagung

Jem nanas secukupnya  -  siap guna boleh di beli di pasaraya/bakery  -  gentel bulat-bulat


Cara Penyediaan :

1.  Satukan mentega, susu pekat manis dan gula, pukul sehingga berkrim.  Masukkan kuning telur dan esen vanilla, gaul sehingga sebati.

2.  Masukkan tepung yang diayak, uli sehingga adunan tidak melekat di jari.

3.  Canaikan di antara 2 keping plastik dan terap menggunakan acuan yang disukai.  Letakkan jem nanas di tengahnya.

4.  Bakar di dalam oven di rak tengah pada suhu 160'C selama 15-20 minit.  Keluarkan dari oven.  Sejukkan dahulu.

5.  Untuk menghias :  Picit royal icing putih di atas jem, 4 jalur melintang dan 4 menegak.  Picit 2 dot ditepi tat  dan letakkan  bunga gumpaste kecil, picitkan royal aising hijau untuk daun.


Royal Aising :

1  biji  putih telur
1  cawan  gula aising  -  diayak
1  sudu teh  jus lemon
Pewarna hijau

Nozle daun & piping bag

Cara-cara :

     Pukul putih telur sehingga berbuih, masukkan gula aising dan jus lemon, putar sehingga sebati dan kental.  Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi masukkan pewarna hijau untuk daun.  Jika agak likat, masukkan beberapa titis air sehingga boleh dipicit dengan nozzle.

No comments:

Post a Comment