KEK PISANG

Tuesday, July 14, 2015

MASAK LEMAK LABU MANIS








MASAK LEMAK LABU MANIS
sumber  :  DapurTanpaSempadan ; thanks...




Bahan-bahan :

    1  biji  labu manis bersaiz kecil  (anggaran lebih kurang  700 gram)
    8  tangkai  kacang panjang  -  potong pendek
    2  batang  serai  -  dititik
    2  helai  daun kunyit  -  disiat
    1  liter  santan cair
400  ml  pati santan
Air jika perlu
    1  camca teh  lada hitam  -  tumbuk halus
 1/3  camca teh  serbuk kunyit
    1  biji  bawang besar  -  hiris halus
    4  ulas  bawang putih  -  diketuk
    2  camca besar  udang kering  -  rendam 10 minit & tumbuk kasar  (saya guna ikan bilis)
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Labu dibelah, keluarkan bijinya, kupas kulit dan potong kiub pada saiz besar.  Cuci bersih, toskan dan masukkan ke dalam periuk bersama serai, bawang besar hiris, bawang putih dan udang kering yang ditumbuk tadi.  Tuangkan santan cair, kacau perlahan dan masak sehingga mendidih.  Jika kurang kuahnya, bolehlah tambahkan sedikit air.

2.  Bila labu 1/2 empuk, tambahkan kacang panjang dan daun kunyit.  Masak sekejap dan tuangkan pati santan.  Perasakan dengan garam secukupnya, sedikit gula dan lada hitam.  Kacau perlahan dan masak dengan api kecil sehingga mendidih dan labu empuk, tetapi tidak terlalu lembut.  Hendaklah sentiasa dikacau agar tidak pecah santan.  Hidangkan bersama sambal belacan, ikan masin @ ikan goreng.

No comments:

Post a Comment