Tuesday, July 14, 2015
MASAK LEMAK LABU MANIS
MASAK LEMAK LABU MANIS
sumber : DapurTanpaSempadan ; thanks...
Bahan-bahan :
1 biji labu manis bersaiz kecil (anggaran lebih kurang 700 gram)
8 tangkai kacang panjang - potong pendek
2 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - disiat
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
1 camca teh lada hitam - tumbuk halus
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar - hiris halus
4 ulas bawang putih - diketuk
2 camca besar udang kering - rendam 10 minit & tumbuk kasar (saya guna ikan bilis)
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Labu dibelah, keluarkan bijinya, kupas kulit dan potong kiub pada saiz besar. Cuci bersih, toskan dan masukkan ke dalam periuk bersama serai, bawang besar hiris, bawang putih dan udang kering yang ditumbuk tadi. Tuangkan santan cair, kacau perlahan dan masak sehingga mendidih. Jika kurang kuahnya, bolehlah tambahkan sedikit air.
2. Bila labu 1/2 empuk, tambahkan kacang panjang dan daun kunyit. Masak sekejap dan tuangkan pati santan. Perasakan dengan garam secukupnya, sedikit gula dan lada hitam. Kacau perlahan dan masak dengan api kecil sehingga mendidih dan labu empuk, tetapi tidak terlalu lembut. Hendaklah sentiasa dikacau agar tidak pecah santan. Hidangkan bersama sambal belacan, ikan masin @ ikan goreng.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment