SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
(Azie Kitchen); thanks..
Bahan-bahan :
1 mangkuk ikan bilis
1 mangkuk cili kering kisar
3 biji bawang besar
1 labu bawang putih
Sedikit halia
1 keping asam keping atau air asam jawa
2-3 sudu besar gula
Garam secukupnya
Cara Memasak :
1. Kisarkan semua bawang, halia dan cili. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dengan api kecil sehingga benar-benar masak.
2. Kemudian masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal akan berwarna cantik kemerahan.
3. Setelah itu, barulah masukkan sedikit air, sedikit garam dan asam keping. Masukkan ikan bilis dan biarkan masak dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan yang diingini. Boleh tambah air sedikit jika sambal kelihatan kekeringan.
Info : Sambal mesti ada rasa masam manis sedikit barulah sedap.
No comments:
Post a Comment