KEK PISANG

Friday, July 3, 2015

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS






SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
                    (Azie Kitchen); thanks..




Bahan-bahan :

   1  mangkuk  ikan bilis
   1  mangkuk  cili kering kisar
   3  biji  bawang besar
   1  labu  bawang putih
Sedikit halia
   1  keping  asam keping atau air asam jawa
2-3  sudu besar  gula
Garam secukupnya


Cara Memasak :

1.  Kisarkan semua bawang, halia dan cili.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dengan api kecil sehingga benar-benar masak.

2.  Kemudian masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal akan berwarna cantik kemerahan.

3.  Setelah itu, barulah masukkan sedikit air, sedikit garam dan asam keping.  Masukkan ikan bilis dan biarkan masak dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan yang diingini.  Boleh tambah air sedikit jika sambal kelihatan kekeringan.

Info :    Sambal mesti ada rasa masam manis sedikit barulah sedap.

No comments:

Post a Comment