6/7/2015 (Isnin) - IFTAR 19
KURMA AYAM
buku 'Cita Rasa Malaysia Melaka' - Chef Salbiah
Bahan A :
1/2 ekor ayam (dipotong kecil, cuci bersih & toskan)
2 cawan santan
1 keping asam gelugur
1 paket kecil pes rempah kurma (dicampur sedikit air)
1 batang serai - diketuk
1 inci halia - dihiris
1 biji ubi kentang - dibelah 4
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Bahan B (Dikisar) :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan C :
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan D :
2 biji cili hijau (dibelah 2 tanpa putus)
1 labu bawang besar - dibelah 4
1 biji tomato - dibelah 2
Cara Memasak :
1. Tumiskan bahan B, bahan C, serai dan halia sehingga kekuningan.
2. Masukkan pes kurma dan masak seketika sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan ayam. Masak sehingga ayam disaluti rempah kemudian masukkan santan.
4. Biarkan mendidih seketika. Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak. Kemudian masukkan kentang dan masak sehingga kentang empuk.
5. Masukkan asam gelugur, garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan bahan D. Biarkan seketika.
7. Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment