KEK PISANG

Thursday, July 2, 2015

AYAM PRUNE








AYAM PRUNE
rujukan  :  Dayang Jack ; thanks...



Bahan-bahan :

1/2  ekor  ayam  -  bersihkan & dipotong kecil
 70  gm  buah prun  -  buang biji atau pitted
   1  tbsp  rempah kerutuk Adabi  -  tak letak
   4  tbsp  cili kisar
Air secukupnya
2-3  tbsp  madu
   4  tbsp  sos cili
2-3  tbsp  sos plum  -  tak letak
   2  tbsp  sos tomato
Garam secukupnya
Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & cengkih)


Bahan kisar :

1  inci  halia
1  batang  serai
1  labu  bawang besar
3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Perap ayam bersama rempah kerutuk, cili kisar dan bahan kisar selama 1 jam.
2.  Panaskan minyak secukupnya.  Tumiskan rempah 4 sekawan sehingga wangi.
3.  Masukkan ayam bersama bahan perapan tadi.  Kacau perlahan sehingga mendidih.  Kemudian masukkan air secukupnya.
4.  Apabila ayam hampir masak, masukkan bahan selebihnya.  Kacau lagi sehingga sebati.  Masukkan tomato ceri jika suka.
5.  Apabila masak, tutup api.  Angkat dan hidangkan.  (Jika suka boleh hiaskan dengan gajus panggang/goreng dan bawang goreng).

No comments:

Post a Comment