KEK PISANG

Wednesday, July 1, 2015

SAMBAL IKAN TENGGIRI






SAMBAL IKAN TENGGIRI
rujukan  :   buku Koleksi RASA



Bahan-bahan :

    4  potong  ikan tenggiri
    6  biji  bawang merah besar  -  dikisar dengan sedikit air
    3  ulas  bawang putih  -  ditumbuk
200  gm  cili kisar
 1/2  biji  bawang besar  -  dihiris bulat
    1  biji  buah tomato  -  dipotong empat
Sedikit air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng


Cara Memasak :

1.  Gaul ikan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.  Biarkan seketika.
2.  Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga masak.
3.  Gunakan sedikit minyak tadi dan tumis bawang putih dahulu sehingga wangi.
4.  Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga naik minyak.
5.  Masukkan bawang kisar dan tumis sehingga garing.
6.  Masukkan air asam jawa dan masukkan gula serta garam secukupnya.
7.  Akhir sekali masukkan tomato, bawang besar yang dihiris bulat, kacau sehingga bawang sedikit layu.  Tutup api dan tuangkan kuah di atas ikan goreng tadi.

No comments:

Post a Comment