KEK PISANG

Thursday, July 2, 2015

PAJERI NANAS







PAJERI NANAS
sumber  :  senangnya memasak sayur Chef Hanieliza..



Bahan-bahan :

1  biji  nanas masak  -  kupas kulit & dipotong kecil
3  cawan  santan pekat  -  dari 1 biji kelapa
1  cm  kulit kayu manis
6  sudu besar  rempah kari ikan  -  dibancuh dengan sedikit air
4  sudu besar  minyak masak
2  sudu besar  gula merah
2  sudu besar  kerisik
Garam secukup rasa


Bahan tumbuk :

1  inci  halia
5  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  sudu besar  udang kering


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan yang ditumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang dibancuh dengan air sehingga berbau harum dan terbit minyak.
2.  Masukkan kerisik dan nanas.  Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
3.  Apabila nanas sedikit lembut masukkan santan, garam dan gula merah.
4.  Masak sehingga kuah pekat dan naik minyak.

No comments:

Post a Comment