Sunday, July 19, 2015
AYAM KICAP BERMADU
AYAM KICAP BERMADU
sumber : DapurTanpaSempadan ; thanks...
Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam (kuraang lebih, dipotong ikut suka, cuci & toskan) *
3/4 camca teh garam *
1 camca besar serbuk kunyit * (* digaul rata & perap sekejap)
3 biji ubi kentang - kupas kulit, potong 4 setiap satu & rendam
1 biji bawang besar - hiris bulat & leraikan
5 ulas bawang putih - diketuk
1/2 inci halia - hiris
1 tangkai cili merah - hiris memanjang
1 tangkai cili hijau - hiris memanjang
1 biji tomato - hiris (tambahan)
1 batang leek - potong & rendam
3 camca besar kicap pekat Jalen
4 camca besar kicap lemak manis Jalen
1 camca besar madu
1 camca besar cili sos Jalen
1 camca teh serbuk lada sulah atau 'aji-shio'
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Sedikit hirisan daun sup - untuk hiasan
Cara Memasak :
1. Toskan ubi kentang kemudian lap kering. Goreng ubi kentang hingga empuk dan kuning keemasan, menggunakan api kecil dan kacau sekali sekala. Angkat dan toskan. Di dalam minyak yang sama, gorengkan pula ayam hingga masak, tidak perlu sampai garing. Angkat dan toskan.
2. Cedok keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 4 camca besar. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan cili sos, kicap pekat dan kicap lemak manis. Kacau rata dan masak dengan api kecil.
3. Masukkan leek (toskan) dan ayam. Gaul rata-rata. Tambahkan lada sulah, bawang besar, tomato dan cili merah/cili hijau. Tuangkan sedikit air, kacau rata dan masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan madu, gaul rata, rasa dan jika ok bolehlah tutup api. Taburkan hirisan daun sup dan hidangkan bersama nasi putih dan lauk lain-lain.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment