KEK PISANG

Sunday, July 19, 2015

AYAM KICAP BERMADU








AYAM KICAP BERMADU
sumber   :   DapurTanpaSempadan ; thanks...



Bahan-bahan :

1/2  ekor  ayam  (kuraang lebih, dipotong ikut suka, cuci & toskan) *
3/4  camca teh  garam *
   1  camca besar  serbuk kunyit *  (* digaul rata & perap sekejap)
   3  biji  ubi kentang  -  kupas kulit, potong 4 setiap satu & rendam
   1  biji  bawang besar  -  hiris bulat & leraikan
   5  ulas  bawang putih  -  diketuk
1/2  inci  halia  -  hiris
   1  tangkai  cili merah  -  hiris memanjang
   1  tangkai  cili hijau  -  hiris memanjang
   1  biji  tomato  -  hiris  (tambahan)
   1  batang  leek  -  potong & rendam
   3  camca besar  kicap pekat Jalen
   4  camca besar  kicap lemak manis Jalen
   1  camca besar  madu
   1  camca besar  cili sos Jalen
   1  camca teh  serbuk lada sulah atau 'aji-shio'
   1  batang  kulit kayu manis
   1  kuntum  bunga lawang
Sedikit hirisan daun sup  -  untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Toskan ubi kentang kemudian lap kering.  Goreng ubi kentang hingga empuk dan kuning keemasan, menggunakan api kecil dan kacau sekali sekala.  Angkat dan toskan.  Di dalam minyak yang sama, gorengkan pula ayam hingga masak, tidak perlu sampai garing.  Angkat dan toskan.

2.  Cedok keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 4 camca besar.  Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia hingga harum.  Masukkan cili sos, kicap pekat dan kicap lemak manis.  Kacau rata dan masak dengan api kecil.

3.  Masukkan leek (toskan) dan ayam.  Gaul rata-rata.  Tambahkan lada sulah, bawang besar, tomato dan cili merah/cili hijau.  Tuangkan sedikit air, kacau rata dan masak hingga pekat.  Akhir sekali masukkan madu, gaul rata, rasa dan jika ok bolehlah tutup api.  Taburkan hirisan daun sup dan hidangkan bersama nasi putih dan lauk lain-lain.

No comments:

Post a Comment