KEK PISANG

Saturday, July 11, 2015

ALMOND LONDON COOKIES









ALMOND LONDON COOKIES
sumber dari  :  Grup masakan Jalilah JJ ; thanks...
tried by  :  zaralovebaking.blogspot.com; (sedap, rangup & a keeper)..




Bahan-bahan :

250  gm  mentega/marjerin
100  gm  gula aising
300  gm  tepung jagung
200  gm  tepung gandum
  50  gm  serbuk badam/Nestum diblender halus
    1  sudu teh  esen vanilla
    1  sudu besar  tepung beras
    1  sudu teh  baking powder (optional)
Kacang badam secukupnya  (bakar pada suhu 180'C selama 20-30 minit, sejukkan sebelum digunakan)
Badam cincang secukupnya untuk hiasan -  dibakar seketika, sejukkan sebelum digunakan


Bahan topping :

700  gm  coklat Beryl compound
    2  sudu teh  shortening @ koko butter

(Masak dengan kaedah double-boiler sehingga cair).


Cara-cara :

     Satukan mentega dan gula aising, pukul sehingga sebati kemudian masukkan esen vanilla.  Kacau sehingga berkrim.  Masukkan serbuk badam, tepung jagung, tepung gandum...uli sehingga menjadi doh.  Tepung gandum tidak perlu dimasukkan kesemuanya cuma sekadar pada kelembutan dan doh tidak melekat di tangan.
     Timbang doh 6-7 gm dan letak sebiji badam, bentukkan semula (bentuk lonjong) dan susunkan di dalam loyang pembakar.  Bakar pada suhu 200'C selama 20-25 minit atau sehingga sedikit keperangan.  Sejukkan dahulu dan salutkan dengan topping dan hiaskan dengan badam cincang di atasnya.

No comments:

Post a Comment