IFTAR 23 : 10/7/2015 (Friday)
MEE GORENG BASAH
sumber dari : Azlita Masam Manis ; thanks...
Bahan-bahan :
500 gm mee kuning - cuci bersih & toskan (saya celurkan sekejap untuk buangkan rasa air kapurnya)
Taugeh secukupnya - dibuang akar, cuci & toskan
2 keping tauhu - goreng & potong dadu
2 pokok sawi - dipotong asingkan batang & daun. Batang sawi diketuk & potong 1 inci
6 ekor udang - kupas kulit, cuci & toskan
200 gm daging - direbus hingga empuk & dihiris
Air rebusan daging secukupnya
2 biji telur - dikocok
Daun sup & daun bawang - dihiris
Cili merah - dihiris untuk hiasan
Bahan kisar :
3 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah * (* ditumbuk)
2 camca besar cili kering kisar
Bahan sos :
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
2 sudu makan kicap manis/pekat
Cara Memasak :
Panaskan minyak.
Goreng tauhu, angkat dan ketepikan.
Goreng telur sekejap sambil dikacau dan angkat semasa 1/2 masak.
Goreng udang sekejap dan angkat.
Panaskan semula minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga berbau harum.
Kemudian masukkan bahan sos satu persatu, kacau rata dan masak.
Masukkan daging dan air rebusan daging.
Air rebusan letak lebih-lebih untuk dapatkan mee yang basah. Jika kurang air boleh tambah air biasa.
Masak sehingga mendidih. Bila dan mendidih masukkan batang sawi dulu.
Kemudian masukkan mee, kacau rata.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Kemudian masukkan telur, udang, tauhu, daun sawi dan taugeh.
Tutup api dan terus keluarkan mee dari kuali dan letakkan di dalam pinggan hidangan, taburkan hirisan daun bawang dan daun sup, bawang goreng, cili merah dan hirisan limau kasturi.
No comments:
Post a Comment