Sunday, July 12, 2015
BUBUR SOM SOM TROPICANA
BUBUR SOM SOM TROPICANA
sumber : Saji Julai 2015
tried by : zaralovebaking...
Bahan A :
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
7 cawan santan
1 sudu kecil garam
3 helai daun pandan - disimpul
Bahan B :
1 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan - disimpul
Beberapa titik pes pandan
Cara-cara :
1. Satukan kesemua bahan A kecuali daun pandan dalam satu bekas. Kacau dengan pemukul whisk sehingga adunan sebati.
2. Tapiskan bancuhan ke dalam periuk. Masukkan daun pandan dan masak di atas api kecil dan teruskan kacau sehingga likat dan berkilat selama lebih kurang 20 minit.
3. Kemudian masukkan ke dalam bekas, acuan kecil atau loyang mengikut pilihan dan biarkan sehingga sejuk.
4. UNTUK SIRAP PANDAN : Masak bahan B sehingga mendidih dan gula larut. Angkat, sejukkan dan tapis.
5. Tuangkan sirap pandan di atas bubur som som dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment