KEK PISANG

Sunday, July 12, 2015

BUBUR SOM SOM TROPICANA






BUBUR SOM SOM TROPICANA
sumber  :  Saji Julai 2015
tried by :  zaralovebaking...



Bahan A :

2  cawan  tepung beras
2  sudu besar  tepung ubi
7  cawan  santan
1  sudu kecil  garam
3  helai  daun pandan  -  disimpul


Bahan B :

1  cawan  gula pasir
2  cawan  air
1  helai  daun pandan  -  disimpul
Beberapa titik pes pandan


Cara-cara :

1.  Satukan kesemua bahan A kecuali daun pandan dalam satu bekas.  Kacau dengan pemukul whisk sehingga adunan sebati.

2.  Tapiskan bancuhan ke dalam periuk.  Masukkan daun pandan dan masak di atas api kecil dan teruskan kacau sehingga likat dan berkilat selama lebih kurang 20 minit.

3.  Kemudian masukkan ke dalam bekas, acuan kecil atau loyang mengikut pilihan dan biarkan sehingga sejuk.

4.  UNTUK SIRAP PANDAN :  Masak bahan B sehingga mendidih dan gula larut.  Angkat, sejukkan dan tapis.

5.  Tuangkan sirap pandan di atas bubur som som dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment