Monday, July 13, 2015
KUIH PUTU AYU KETAN HITAM
PUTU AYU KETAN HITAM
sumber : seleraputeri ; thanks...
tried by : zaralovebaking ; (sedap & lembut)..
Bahan-bahan :
6 biji telur gred B
1 sudu teh ovalette
150 gm gula kastor
70 gm tepung pulut hitam
110 gm tepung gandum
70 gm santan pekat segera
Garam secukup rasa
Kelapa parut putih digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi
Cara-cara :
1. Satukan telur, gula dan ovalette di dalam mangkuk adunan. Pukul sehingga kembang, pekat dan putih.
2. Ayakkan bersama tepung gandum dan tepung pulut hitam kemudian masukkan ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan-lahan sehingga rata dan sebati.
3. Kemudian masukkan santan dan sedikit garam. Gaul lagi sehingga adunan sebati.
4. Sapukan sedikit minyak pada acuan putu ayu. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
5. Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 10-15 minit atau sehingga masak.
6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu sejuk sekejap supaya senang keluar dari acuan.
INFO : Saya buat 1/2 daripada resipi diatas menghasilkan : 24 biji..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment