KEK PISANG

Wednesday, July 1, 2015

JEJEMPUT IKAN BILIS







JEJEMPUT IKAN BILIS
rujukan  :  buku resipi Kuih-Muih Chef Hanieliza



Bahan A :

   2  cawan  tepung gandum  -  diayak
   2  cawan  air panas
1/2  cawan  daun kucai  -  dipotong pendek
1/2  sudu teh  garam
Minyak untuk menggoreng


Bahan B :  (Dikisar Kasar)

   1  labu  bawang besar
   2  biji  cili merah
1/2  cawan  ikan bilis
   1  biji  telur gred A


Cara Membuat :

1.  Gaulkan semua bahan kecuali minyak supaya sebati.
2.  Biarkan selama 1/2 jam.
3.  Panaskan minyak dan sudukan adunan ke dalam kuali.  Gorengkan sehingga kuning keemasan.
4.  Hidangkan bersama sos cili ataupun kuah kacang.

No comments:

Post a Comment