Friday, July 10, 2015
TALAM LABU
TALAM LABU
sumber dari : Dapur Tanpa Sempadan ; thanks (sedap)...
Bahan Lapisan Bawah :
100 gm labu yang siap dikupas, kukus sehingga lembut & lecek halus
50 gm gula kastor
300 ml santan
65 gm tepung beras
1 camca teh tepung gandum
Secubit garam
Beberapa titik pewarna kuning
Bahan Lapisan Atas :
200 ml santan
20 gm tepung jagung
2 camca besar tepung beras
1/4 camca teh garam
Cara Membuat :
1. Panaskan kukusan, lenserkan loyang bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak/mentega. Alaskan dengan plastik. Ketepikan.
2. Satukan kesemua bahan-bahan lapisan bawah kecuali labu lecek. Kacau sehingga rata dan sebati kemudian ditapis. Masukkan labu yang dilecek tadi dan kacau rata. Tuangkan ke dalam loyang, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana.
3) Bancuh kesemua bahan lapisan atas kemudian ditapis. Tuangkan perlahan di atas No. 2 tadi (lapisan bawah - cakar permukaan kuih dengan garpu supaya kuih bercantum dengan cantiknya) tutupkan kembali dengan aluminium foil dam sambung mengukus lagi selama 20 minit. Buka aluminium foil dan biarkan kuih sejuk sepenuhnya sebelum dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment