KEK PISANG

Friday, July 10, 2015

TALAM LABU









TALAM LABU
sumber dari  :  Dapur Tanpa Sempadan ; thanks (sedap)...




Bahan Lapisan Bawah :

100  gm  labu yang siap dikupas, kukus sehingga lembut & lecek halus
  50  gm  gula kastor
300  ml   santan
  65  gm  tepung beras
    1  camca teh  tepung gandum
Secubit garam
Beberapa titik pewarna kuning


Bahan Lapisan Atas :

200  ml   santan
  20  gm  tepung jagung
    2  camca besar  tepung beras
 1/4  camca teh  garam


Cara Membuat :

1.  Panaskan kukusan, lenserkan loyang bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak/mentega.  Alaskan dengan plastik.  Ketepikan.

2.  Satukan kesemua bahan-bahan lapisan bawah kecuali labu lecek.  Kacau sehingga rata dan sebati kemudian ditapis.  Masukkan labu yang dilecek tadi dan kacau rata.  Tuangkan ke dalam loyang, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana.

3)  Bancuh kesemua bahan lapisan atas kemudian ditapis.  Tuangkan perlahan di atas No. 2 tadi (lapisan bawah - cakar permukaan kuih dengan garpu supaya kuih bercantum dengan cantiknya) tutupkan kembali dengan aluminium foil dam sambung mengukus lagi selama 20 minit.  Buka aluminium foil dan biarkan kuih sejuk sepenuhnya sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment