NASI BERIANI AYAM YOGURT
sumber : DapurTanpaSempadan ; thanks...(sangat sedap)
Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi - direndam selama 25 minit & ditoskan
1/2 ekor ayam - dipotong 8 atau 10, cuci bersi & toskan
Air secukupnya
2 sudu besar minyak sapi
3/4 cawan plain yogurt
5 cawan air
2 sudu besar rempah beriani
1 inci halia *
1 biji lada hijau *
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 biji tomato *
1/3 inci kunyit hidup * ( * dikisar halus)
Sedikit daun pudina
1 helai daun pandan - disimpul
Garam secukup rasa dan secubit gula
Bahan tumis :
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Bahan hiasan :
Hirisan daun sup & daun bawang
Bawang goreng
Kismis
Kacang pis
Cara Penyediaan :
1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali, masukkan rempah tumis dan daun pandan, tumis masak sehingga wangi. Masukkan bahan kisar halus dan rempah beriani, kacau rata dan masak sehingga rempah garing, gunakan api kecil. Masukkan ayam dan gaul rata. Tuangkan air secukupnya (anggaran 1 cawan) dan masak sehingga ayam empuk dan kuah pekat.
2. Masukkan beras basmathi dan gaul rata-rata. Gorengkan sekejap. Alihkan beras basmathi tadi bersama-sama ayam ke dalam periuk rice cooker. Bancuhkan yogurt dan 5 cawan air, kacau dan tuangkan ke dalam rice cooker, tambahkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak seperti biasa.
3. Bila nasi hampir kering, masukkan daun pudina dan kismis. Biarkan sehingga nasi betul-betul masak. Gemburkan nasi dengan chopstick. Hidangkan dengan menabur hirisan daun sup dan daun bawang, bawang goreng dan kacang pis. Hidangkan bersama acar dan lauk pilihan.
Buah Melaka@Onde-Onde
Thank u utk resepi ni😋
ReplyDelete