KEK PISANG

Wednesday, July 1, 2015

SUP CENDAWAN






SUP CENDAWAN
rujukan  :   buku Koleksi RASA



Bahan-bahan :

150  gm  cendawan tiram
    2  sudu makan  tepung jagung
    4  biji  bawang merah  -  dikisar
    3  ulas  bawang putih  -  dikisar
    2  sudu makan  pati ayam
    2  tiub  tauhu Jepun  -  saya guna tauhu lembut
    1  batang  lobak merah
100  gm  bunga kobis  -  tak letak
  30  gm  bahan penumis  (bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga)
Minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumis bawang kisar hingga naik bau.
2.  Tuangkan sedikit air.  Masukkan pati ayam.
3.  Masukkan cendawan, lobak merah dan bunga kobis.
4.  Perasakan dengan garam secukupnya.
5.  Tuangkan bancuhan tepung jagung.
6.  Akhir sekali, masukkan tauhu Jepun.
7.  Biarkan sebentar dan bolehlah tutup api.  Hidangkan.

No comments:

Post a Comment