KEK PISANG

Thursday, February 12, 2015

APAM MAWAR









APAM MAWAR
rujukan dari  :   ResipiCitarasawan; thanks...
tried by  :   zaralovebaking...




Bahan-bahan :

250  gm   tepung gandum
 1/4  sudu teh   baking powder
150  gm   gula kastor
2  biji   telur 'A'
1/2  sudu teh   ovallet
200  ml  susu cair (saya guna susu segar)
50  ml  minyak masak
1/4  sudu teh  garam
Pewarna & perisa yang disukai

Acuan Mawar  -  gris dengan sedikit minyak


Cara Penyediaan :

1.  Ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder.

2.  Pukul telur, gula dan ovallet sehingga putih dan gebu.  Masukkan tepung berselang-seli dengan susu cair sambil diputar sehingga bergaul rata.

3.  Masukkan minyak, gaul rata dan bahagikan kepada 2 bahagian sama rata.  Kemudian masukkan perisa dan pewarna pilihan.

4.  Tuangkan ke dalam acuan 3/4 penuh.  Kukus selama 10-15 minit dengan api perlahan supaya tidak merekah.

No comments:

Post a Comment