APAM MAWAR
rujukan dari : ResipiCitarasawan; thanks...
tried by : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum
1/4 sudu teh baking powder
150 gm gula kastor
2 biji telur 'A'
1/2 sudu teh ovallet
200 ml susu cair (saya guna susu segar)
50 ml minyak masak
1/4 sudu teh garam
Pewarna & perisa yang disukai
Acuan Mawar - gris dengan sedikit minyak
Cara Penyediaan :
1. Ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder.
2. Pukul telur, gula dan ovallet sehingga putih dan gebu. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu cair sambil diputar sehingga bergaul rata.
3. Masukkan minyak, gaul rata dan bahagikan kepada 2 bahagian sama rata. Kemudian masukkan perisa dan pewarna pilihan.
4. Tuangkan ke dalam acuan 3/4 penuh. Kukus selama 10-15 minit dengan api perlahan supaya tidak merekah.
No comments:
Post a Comment