KEK PISANG

Saturday, February 14, 2015

KEREPEK NGARKU@ARROWROOT (SETAHUN SEKALI)...









KEREPEK NGARKU@ARROWROOT
sumber dari  :  yatiememories; thanks...
tried by  :   zaralovebaking, rangup & enak...




Bahan-bahan :

1  kg.  Ubi Arrowroot
Garam/Serbuk Lada Sulah/Serbuk Lada Hitam  (sebagai perasa jika suka)
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng


Cara-cara Memasak :

1.  Bersihkan ubi Arrowroot dengan membuang kulit ari nya sahaja.  Basuh dan toskan.

2.  Sagat nipis ubi tersebut dan gorengkan di dalam minyak seperti menggoreng kerepek ubi.  Sesudah kelihatan keperangan, angkat dan toskan minyaknya.  (Seeloknya digoreng sehelai demi sehelai agar ketika mengoreng ia tidak melekat).

3.  Jika suka boleh tambahkan sedikit garam atau serbuk lada hitam/serbuk lada sulah sebagai peraasa.  (Tetapi ianya sedap juga dimakan begitu sahaja kerana rasanya yang rangup dan lemak).

No comments:

Post a Comment