Monday, February 2, 2015
RENDANG AYAM
RENDANG AYAM
sumber dari : yatiememories, hanieliza; thanks....
tried by : zaralovebaking...
Bahan A :
1 ekor ayam - dipotong kecil
2 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit - di siat
2 keping asam gelugur
2 sudu besar gula melaka yang diracik
Garam & gula secukup rasa
Bahan B : (dikisar)
3 labu bawang besar atau 1 labu bawang besar + 10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 batang serai - ambil bahagian putih/lembut
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering atau 3 sudu besar cili kisar
15 biji cili api
Cara Memasak :
1. Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
2. Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati di atas api kecil.
3. Masak sehingga ayam lembut dan kuahnya sebati. Kacau sekali sekala.
4. Masukkan garam, gula, kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Sesuaikan rasanya. Masak sehingga kuah agak pekat atau ikut citarasa.
5. Tutup api, angkat & hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment