Tuesday, February 24, 2015
KASWI KELADI
KASWI KELADI
sumber dari : yatiememories; thanks...
tried by : zaralovebaking; sedap & lembut... (18 biji)
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan keladi lecek (setelah direbus)
2 1/2 cawan santan
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh air kapur
Sedikit pewarna ungu jika suka
Secawan kelapa parut putih + secubit garam untuk disalut pada kuih
Cara Penyediaan :
1. Mula-mula panaskan pengukus dulu.
2. Campurkan sebati kesemua bahan kecuali kelapa parut putih ke dalam pengisar dan kisarkan semuanya.
3. Sapukan sedikit minyak pada loyang dan selepas itu masukkan adunan ke dalamnya.
4. Kukus selama 25-30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
5. Bila dah masak, sejukkan dahulu, biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong & digolekkan di dalam kelapa. (Untuk acuan kecil-kecil : masa mengkukus 20 minit saja dengan api sederhana).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kak ruby belum pernah wat lg ni zara......
ReplyDeletecubalah buat Ruby..sedap, satu kelainan pula!!
ReplyDelete