KEK PISANG

Thursday, February 5, 2015

SAMBAL UDANG MASAK 3 RASA









SAMBAL UDANG MASAK 3 RASA
sumber dari  :  yatiememories; thanks...
tried by  :  zaralovebaking....




Bahan-bahan :

   1  kilo   udang sederhana besar
   1  sudu makan   sos ikan/nampla
   2  sudu makan   sos tiram
   3  sudu makan   sos cili
   2  sudu makan   sos tomato
   2  keping   nenas dalam tin  (dipotong dadu)
   1  biji   tomato  (dipotong dadu)
1/2  batang   timun  (dipotong dadu)
   1  batang   serai  (di titik)
Daun sup/daun bawang  -  dihiris halus
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan Kisar :

   2  labu   bawang besar
   3  ulas    bawang putih
1/2  inci   halia
1/2  cawan   cili kisar


Cara Memasak :

1.   Udang dipotong muncungnya, dicuci bersih dan toskan.  Gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.  Gorengkan sekejap saja.  Angkat dan toskan minyaknya.

2.   Tumiskan bahan kisar berserta dengan serai sehingga terbit minyak.  Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos ikan, sos tiram dan gaul rata.

3.   Masukkan sedikit air.  Masukkan nenas, tomato dan timun.  Gaul rata.

4.   Masukkan sedikit garam dan gula.  Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan gaul rata.

5.   Perasaan, sekiranya sudah cukup masam manisnya, bolehlah tutup api.  Angkat dan hidangkan bersama dengan taburan daun sup/daun bawang....

No comments:

Post a Comment