KEK PISANG

Thursday, February 19, 2015

DAGING MASAK KICAP







DAGING MASAK KICAP
sumber dari  :  RosJintanManis; thanks...
tried by  :   zaralovebaking...




Bahan-bahan :

500  gm  daging batang pinang  (dihiris atau dipotong dadu kecil)
    1  biji  ubi kentang  (dihiris & digoreng sehingga empuk)
    3  sudu makan  kicap manis
    1  sudu makan  kicap pekat
 1/2  biji  bawang besar
    2  inci  halia
    1  ulas  bawang putih
    2  sudu makan  cili kisar
    1  batang  kulit kayu manis
    2  kuntum  bunga lawang
 1/2  cawan  air
Sedikit  minyak masak
 1/2  biji  bawang besar  (dihiris kasar)


Cara Memasak :

1.  Mula-mula kisarkan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga hancur.  (boleh juga dihiris).  Panaskan sedikit minyak, tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang kemudian curahkan bahan kisar tadi dan lada kisar, tumiskan sehingga naik bau dan agak garing.

2.  Kemudian masukkan kicap manis dan kicap pekat.  Selepas itu masukkan daging dan 1/2 cawan air, pastikan daging tenggelam.  Masakkan daging sehingga empuk dan kuah kicap tadi menjadi pekat.  Sesuaikan rasa, masukkan garam dan gula secukup rasa.  Jika daging belum empuk bolehlah ditambahkan sedikit air lagi.  Akhir sekali masukkan ubi kentang yang digoreng tadi, bawang besar yang dihiris kasar dan kacau sebati sehingga bawang agak layu.  Angkat & hidangkan.

No comments:

Post a Comment