KEK PISANG

Thursday, February 19, 2015

GORENG KAILAN IKAN MASIN







GORENG KAILAN IKAN MASIN
sumber dari  :  DapurTanpaSempadan; thanks..
tried by  :  zaralovebaking...




Bahan-bahan :

300  gm  kailan
  50  gm  ikan tenggiri masin
    2  biji  bawang merah  -  dihiris
    3  ulas  bawang putih  -  dicincang
    1  biji  cili merah  -  dihiris
    1  camca besar  sos tiram
 1/4  cawan  air
Sedikit garam jika perlu


Cara Memasak :

1.  Cuci kailan, asingkan tangkai dan daunnya.  Keratkan daun tadi dan batang kailan dihiris nipis.  Ikan tenggiri masin, dicuci kemudian cabutkan tulangnya, dipotong dadu kecil & ketepikan sebentar.

2.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan ikan masin dan goreng sehingga garing.  Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih & cili merah.  Kacau rata dan tuangkan sos tiram.  Masukkan batang kailan, gaul rata dan tuangkan air.

3.  Bila batang kailan lembut sedikit, masukkan daunnya pula, kacau pantas dan masak sehingga layu, guna api besar.  Rasa dan jika perlu tambahkan sedikit garam.  Angkat & hidangkan.

No comments:

Post a Comment