Thursday, February 19, 2015
GORENG KAILAN IKAN MASIN
GORENG KAILAN IKAN MASIN
sumber dari : DapurTanpaSempadan; thanks..
tried by : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
300 gm kailan
50 gm ikan tenggiri masin
2 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang
1 biji cili merah - dihiris
1 camca besar sos tiram
1/4 cawan air
Sedikit garam jika perlu
Cara Memasak :
1. Cuci kailan, asingkan tangkai dan daunnya. Keratkan daun tadi dan batang kailan dihiris nipis. Ikan tenggiri masin, dicuci kemudian cabutkan tulangnya, dipotong dadu kecil & ketepikan sebentar.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan ikan masin dan goreng sehingga garing. Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih & cili merah. Kacau rata dan tuangkan sos tiram. Masukkan batang kailan, gaul rata dan tuangkan air.
3. Bila batang kailan lembut sedikit, masukkan daunnya pula, kacau pantas dan masak sehingga layu, guna api besar. Rasa dan jika perlu tambahkan sedikit garam. Angkat & hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment