KEK PISANG

Thursday, February 19, 2015

TUMIS SAYUR SAWI & CENDAWAN







TUMIS SAYUR SAWI & CENDAWAN
Oleh   :   zaralovebaking...




Bahan-bahan :

  1  ikat  sayur sawi
  4  biji   cendawan butang  (dihiris)
  2  biji  bawang merah *
  1  ulas  bawang putih *
  1  biji  cili merah *  (* dhiris)
10  ekor  udang segar saiz sederhana  (dibuang kulit)
   1  biji  telur  (dipukul sedikit)
  1  sudu makan  sos tiram
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
Garam  secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Sayur sawi diasingkan dari batangnya dan basuh.  Kemudian toskan.
2.  Panaskan minyak.  Tumiskan bawang merah, bawang putih dan udang sehingga wangi.
3.  Tambahkan sos tiram.  Masukkan air secukupnya.  Bila mendidih, masukkan batang sawi & telur.
4.  Bila batang sawi sudah agak lembut, masukkan daun sawi, cendawan butang, cili hiris dan garam secukup rasa.  Kemudian kacau rata.
5.  Apabila sayur sawi sudah layu, tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment