Thursday, February 19, 2015
TUMIS SAYUR SAWI & CENDAWAN
TUMIS SAYUR SAWI & CENDAWAN
Oleh : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
1 ikat sayur sawi
4 biji cendawan butang (dihiris)
2 biji bawang merah *
1 ulas bawang putih *
1 biji cili merah * (* dhiris)
10 ekor udang segar saiz sederhana (dibuang kulit)
1 biji telur (dipukul sedikit)
1 sudu makan sos tiram
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Sayur sawi diasingkan dari batangnya dan basuh. Kemudian toskan.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan udang sehingga wangi.
3. Tambahkan sos tiram. Masukkan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan batang sawi & telur.
4. Bila batang sawi sudah agak lembut, masukkan daun sawi, cendawan butang, cili hiris dan garam secukup rasa. Kemudian kacau rata.
5. Apabila sayur sawi sudah layu, tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment