Friday, February 6, 2015
AYAM PANGGANG SUMBAT LEMON
AYAM PANGGANG SUMBAT LEMON
buku : Senangnya Memasak Makanan Barat - Chef Hanieliza
tried by : zaralovebaking; (sedap sangat)...
Bahan A :
1 ekor ayam (berat 1.5 - 1.7 kilogram)
4 sudu makan sos barbeku
1 sudu makan serbuk lada hitam
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 1/2 inci halia
1 sudu makan rosemary kering
1 sudu makan minyak zaitun/olive oil
1 biji lemon
Bahan B : (Sebagai Hiasan)
* kuantiti mengikut citarasa
- Lobak Merah
- Capsicum (hijau & merah)
- Salad
Cara Membuat :
1. Bersihkan ayam dan keringkan.
2. Gaulkan kesemua bahan pada ayam dan perapkan selama 2 hingga 3 jam.
3. Masukkan lemon di dalam perut ayam.
4. Bakarkan di dalam oven pada suhu 200'C selama 1 jam.
5. Hidangkan dan hiaskan dengan sayur-sayuran dan salad.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment