KEK PISANG

Friday, February 13, 2015

KEK MINYAK



 Bekalan untuk anak sulung bawa balik rumah sebagai bekalan..tidak sempat dipotong..






KEK MINYAK
sumber  :  Azzuwawa - Grup Dapur Panas; thanks
tried by  :  zaralovebaking...




   2  cawan  tepung gandum *
   1  sudu teh  baking powder * (* diayak bersama & ketepikan dulu)
   4  biji  telur 'A'
   1  sudu besar  ovalette
   1  sudu teh  esen vanilla
1/2  cawan  gula halus
   1  cawan  susu pekat manis
   1  cawan  minyak masak
Pewarna & perisa pilihan

Acuan  :  8 inci, digris dengan sedikit minyak


Cara-cara :

     Pukul telur, ovalette, esen vanilla dan gula halus sehingga kembang dan putih.  Masukkan minyak, pukul sebati.  Masukkan susu pekat manis, pukul sehingga gebu, putih, kembang dan ringan.  Masukkan tepung dan kaup balik sehingga sebati.  Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang disukai dan letakkan pewarna dan perisa ikut pilihan/citarasa.
     Gris dan lapik loyang dengan kertas minyak.  Masukkan adunan ke dalam acuan berselang-seli warna sehingga habis.  Bakar pada suhu 150'C selama 55 minit menggunakan api atas bawah.  (Saya kukus kek ini dengan menggunakan api sederhana selama 45-50 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya).

1 comment:

  1. cntik nya naik kek, kak ruby buat x de naik cntik cam tu....

    ReplyDelete