Menu untuk 'lunch' hari ini : Sambal Ayam, Tauhu Masak Kicap & Tumis Sayur Sawi & Cendawan
SAMBAL AYAM
Oleh : zaralovebaking...
Bahan A :
2 keping isi ayam (dihiris memanjang & digoreng sehingga garing)
2 batang serai (diketuk)
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
4 keping nenas dalam tin (dipotong dadu)
1/2 cawan minyak masak
Garam & serbuk kunyit secukup rasa
Bahan B : (Di Kisar)
4 biji cili merah
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Buangkan kulit ayam dan potong memanjang. Basuh dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar dan serai sehingga naik minyak dan garing.
3. Masukkan ayam yang digoreng tadi, bawang besar dan nenas.
4. Kacau rata dan biarkan sehingga bawang layu dan sambal naik minyak.
5. Tutup api dan sedia dihidangkan. Hiaskan dengan sedikit hirisan daun sup jika suka.
No comments:
Post a Comment