KEK PISANG

Thursday, February 19, 2015

SAMBAL AYAM




Menu untuk 'lunch' hari ini :  Sambal Ayam, Tauhu Masak Kicap & Tumis Sayur Sawi & Cendawan




SAMBAL AYAM
Oleh  :   zaralovebaking...




Bahan A :

   2  keping  isi ayam  (dihiris memanjang & digoreng sehingga garing)
   2  batang  serai  (diketuk)
   1  labu  bawang besar  (dihiris kasar)
   4  keping  nenas dalam tin (dipotong dadu)
1/2  cawan  minyak masak
Garam & serbuk kunyit secukup rasa


Bahan B :  (Di Kisar)

4  biji  cili merah
5  ulas  bawang kecil
3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Buangkan kulit ayam dan potong memanjang.  Basuh dan toskan.
2.  Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar dan serai sehingga naik minyak dan garing.
3.  Masukkan ayam yang digoreng tadi, bawang besar dan nenas.
4.  Kacau rata dan biarkan sehingga bawang layu dan sambal naik minyak.
5.  Tutup api dan sedia dihidangkan.  Hiaskan dengan sedikit hirisan daun sup jika suka.

No comments:

Post a Comment