KEK PISANG

Saturday, February 28, 2015

KEK COKLAT KUKUS MOIST










KEK COKLAT KUKUS MOIST
rujukan dari  :   Chef Zubaidah, Yatiememories dll; thanks...
tried by  :   zaralovebaking...




Bahan-bahan :

100  gm  serbuk koko *
250  gm  gula kastor *
    1  tin  susu isian cair *
200  gm  minyak masak sayuran *
250  gm  susu pekat manis *
    4  biji  telur 'A'  -  dipukul sehingga berbuih
150  gm  tepung gandum
    1  sudu teh  baking powder
    1  sudu teh  baking soda

Loyang :  8" atau 9"


Cara-cara :

1.  Campurkan kesemua bahan-bahan bertanda * di dalam periuk dan masak dengan api perlahan sehingga licin.  Sentiasalah dikacau menggunakan whisk, tidak perlu sampai mendidih, sekadar gula larut saja.

2.  Satukan dengan telur yang dipukul dengan mixer tadi.  Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder dan baking soda sedikit demi sedikit sehingga sebati.  Gaul rata menggunakan whisk.

3.  Tuangkan ke dalam loyang yang dialas dengan kertas minyak.  Loyang hendaklah dilenser dengan sedikit minyak disekelilingnya terlebih dulu.  Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil.  Kukus selama 1 jam dengan api sederhana.  Pastikan air telah mendidih sebelum dikukus.  Sejukkan terlebih dulu sebelum dihias dengan coklat ganache.  (untuk bekas kecil, kukus selama 20 minit atau sehingga masak)...
(menghasilkan :  11 bekas)


Ganache Simple :

150  gm  coklat masakan  -  dipotong kecil-kecil
 1/4  cawan  susu cair
    1  sudu besar minyak masak sayuran


Cara-cara :

1.  Panaskan susu (kaedah double boiler) + coklat masakan yang dipotong kecil.
2.  Tutup api dan kacau sehingga coklat cair.
3.  Masukkan minyak dan kacau sebati.
4.  Biarkan seketika barulah dicurahkan ke atas kek.
5.  Hiaskan mengikut citarasa.

No comments:

Post a Comment