Saturday, February 28, 2015
KEK COKLAT KUKUS MOIST
KEK COKLAT KUKUS MOIST
rujukan dari : Chef Zubaidah, Yatiememories dll; thanks...
tried by : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
100 gm serbuk koko *
250 gm gula kastor *
1 tin susu isian cair *
200 gm minyak masak sayuran *
250 gm susu pekat manis *
4 biji telur 'A' - dipukul sehingga berbuih
150 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
Loyang : 8" atau 9"
Cara-cara :
1. Campurkan kesemua bahan-bahan bertanda * di dalam periuk dan masak dengan api perlahan sehingga licin. Sentiasalah dikacau menggunakan whisk, tidak perlu sampai mendidih, sekadar gula larut saja.
2. Satukan dengan telur yang dipukul dengan mixer tadi. Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder dan baking soda sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata menggunakan whisk.
3. Tuangkan ke dalam loyang yang dialas dengan kertas minyak. Loyang hendaklah dilenser dengan sedikit minyak disekelilingnya terlebih dulu. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. Pastikan air telah mendidih sebelum dikukus. Sejukkan terlebih dulu sebelum dihias dengan coklat ganache. (untuk bekas kecil, kukus selama 20 minit atau sehingga masak)...
(menghasilkan : 11 bekas)
Ganache Simple :
150 gm coklat masakan - dipotong kecil-kecil
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak masak sayuran
Cara-cara :
1. Panaskan susu (kaedah double boiler) + coklat masakan yang dipotong kecil.
2. Tutup api dan kacau sehingga coklat cair.
3. Masukkan minyak dan kacau sebati.
4. Biarkan seketika barulah dicurahkan ke atas kek.
5. Hiaskan mengikut citarasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment