KEK PISANG

Monday, February 2, 2015

TUMIS LENGKUAS TEMPE & UDANG








TUMIS LENGKUAS TEMPE & UDANG
sumber dari  :  Singgahsana Kitchen; thanks...
tried by :   zaralovebaking, sedappp...




Bahan-bahan :

4  keping   tempe
1  biji   cili merah  -  dihiris
1  cawan   santan pekat
1  cawan   air
1  ikat   kacang panjang
Sedikit udang segar  -  dikupas kulit, dicuci & toskan
Sedikit minyak untuk menumis


Bahan-Bahan Tumbuk :

1/2  cawan   ikan bilis
   3  ulas   bawang putih
   5  biji   bawang merah
   5  biji   cili merah
   1  inci   lengkuas


Cara Memasak :

     Tempe dipotong serong, kacang panjang dihiris serong, cuci bersih dan ketepikan dahulu.
     Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan tumbuk sehingga berbau harum dan pecah minyak.  Kemudian masukkan tempe dan kacau rata.  Masukkan air dan gaul lagi.  Setelah hampir separuh masak, masukkan santan dan kacang panjang serta udang.  Kacau rata dan sebati.
     Masukkan garam dan gula secukup rasa dan cili merah.  Gaul sebati.  Masak sehingga mendidih.  Setelah siap, tutup api dan bolehlah dhidangkan.

No comments:

Post a Comment