Monday, February 2, 2015
TUMIS LENGKUAS TEMPE & UDANG
TUMIS LENGKUAS TEMPE & UDANG
sumber dari : Singgahsana Kitchen; thanks...
tried by : zaralovebaking, sedappp...
Bahan-bahan :
4 keping tempe
1 biji cili merah - dihiris
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 ikat kacang panjang
Sedikit udang segar - dikupas kulit, dicuci & toskan
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan-Bahan Tumbuk :
1/2 cawan ikan bilis
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 biji cili merah
1 inci lengkuas
Cara Memasak :
Tempe dipotong serong, kacang panjang dihiris serong, cuci bersih dan ketepikan dahulu.
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan tumbuk sehingga berbau harum dan pecah minyak. Kemudian masukkan tempe dan kacau rata. Masukkan air dan gaul lagi. Setelah hampir separuh masak, masukkan santan dan kacang panjang serta udang. Kacau rata dan sebati.
Masukkan garam dan gula secukup rasa dan cili merah. Gaul sebati. Masak sehingga mendidih. Setelah siap, tutup api dan bolehlah dhidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment