Tuesday, August 14, 2018
ASAM PEDAS IKAN SIAKAP...
ASAM PEDAS IKAN SIAKAP
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan siakap sederhana besar ~ potong 3 bahagian, cuci bersih & toskan
2 biji tomato ~ belah 4
6 biji kacang bendi
1 ikat daun kesum
2 batang serai ~ dititik
3/4 cawan air asam jawa (3 sudu makan asam jawa, bancuh dengan 1/2 cawan air)
Garam & sedikit gula
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
1 cawan cili kisar (20 tangkai cili kering direbus seketika)
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan ~ dibakar
1 sudu kecil lada hitam biji ~ ditumbuk halus/ atau guna yang serbuk pun boleh
Air secukupnya
Cara Memasak :
1. Ikan siakap disiang, potong ikut citarasa, cuci bersih dan toskan. Sementara itu belah empat tomato dan ketepikan dulu. Begitu juga cuci bersih kacang bendi dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukkan air dalam 1 cawan dan biarkan hingga mendidih.
3. Bila mendidih, masukkan ikan siakap dan jus asam jawa, gaul rata dan biarkan mendidih.
4. Tambahkan kacang bendi dan daun kesum. Tambahkan air dalam 2 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing-masing. Biarkan seketika hingga kacang bendi sedikit lembut.
5. Akhir sekali masukkan tomato. Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biarkan masak dengan api sederhana. Sesuaikan rasa, tutup api, angkat dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment