KEK PISANG

Tuesday, August 14, 2018

ASAM PEDAS IKAN SIAKAP...









ASAM PEDAS IKAN SIAKAP




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan siakap sederhana besar  ~  potong 3 bahagian, cuci bersih & toskan
2  biji  tomato  ~  belah 4
6  biji  kacang bendi
1  ikat  daun kesum
2  batang  serai  ~  dititik
3/4  cawan  air asam jawa  (3 sudu makan  asam jawa, bancuh dengan 1/2 cawan air)
Garam & sedikit gula
Minyak untuk menumis


Bahan Kisar :

1  cawan  cili kisar  (20 tangkai cili kering direbus seketika)
1  inci  kunyit hidup
1  inci  halia
1  biji  bawang besar
5  biji  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1/2  inci  belacan  ~  dibakar
1  sudu kecil  lada hitam biji  ~  ditumbuk halus/ atau guna yang serbuk pun boleh
Air secukupnya


Cara Memasak :

1.  Ikan siakap disiang, potong ikut citarasa, cuci bersih dan toskan.  Sementara itu belah empat tomato dan ketepikan dulu.  Begitu juga cuci bersih kacang bendi dan toskan.

2.  Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak.  Masukkan air dalam 1 cawan dan biarkan hingga mendidih.

3.  Bila mendidih, masukkan ikan siakap dan jus asam jawa, gaul rata dan biarkan mendidih.

4.  Tambahkan kacang bendi dan daun kesum.  Tambahkan air dalam 2 cawan lagi.  Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing-masing.  Biarkan seketika hingga kacang bendi sedikit lembut.

5.  Akhir sekali masukkan tomato.  Biarkan mendidih lagi.  Perasakan dengan garam dan sedikit gula.  Biarkan masak dengan api sederhana.  Sesuaikan rasa, tutup api, angkat dan sedia dihidangkan...



No comments:

Post a Comment