BISKUT COKLAT CIP RANGUP @
CRUNCHY CHOCOLATE CHIP COOKIES
sumber : buatoranglapo & danish.harazz...
Bahan-Bahan :
250 gm butter ~ suhu bilik (untuk lebih sedap guna pure butter)
300 gm gula perang
380 gm tepung gandum
2 biji telur (saya guna gred A)
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
3 sudu teh esen vanilla
300 gm chocolate chips atau cooking chocolate yang dicincang
100 gm badam cincang ~ dibakar
50 gm kacang pecan ~ dibakar
Cara-Cara :
1. Ayak tepung gandum bersama baking soda dan baking powder, ketepikan.
2. Pukul butter bersama gula perang hingga rata kemudian masukkan telur diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan pula badam cincang dan kacang pecan. Gaul rata.
4. Masukkan bahan kering yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sebati.
5. Kemudian masukkan chocolate chip dan gaul rata. (boleh simpan adunan sekejap di dalam peti sejuk untuk mengelakkan biskut mengembang berlebihan semasa proses membakar).
6. Sudukan adunan ke atas loyang pembakar yang telah di alas dengan baking paper.
7. Bakar selama 10-12 minit (bergantung kepada saiz biskut dan juga oven) pada suhu 160'C (panaskan oven dulu).
8. Biarkan biskut sejuk sebentar sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara...
No comments:
Post a Comment