KEK PISANG

Wednesday, August 29, 2018

IKAN MASAK KICAP...







RESIPI IKAN MASAK KICAP
sumber :    Majalah SAJI April 2018




Bahan-Bahan :

6  ekor  ikan selar  ~  siang, cuci bersih & toskan, lumur garam kunyit & goreng  (resipi asal guna ikan tongkol)
1  sudu besar  cili kisar
1  labu  bawang besar  ~  hiris bulat
1  tangkai  cili merah/hijau  ~  hiris  (tak letak, tiada stok)
1  tangkai  daun bawang  ~  hiris  (saya guna daun sup)
1  batang  kulit kayu manis


Bahan Sos :

3  sudu besar  kicap pekat
2  sudu besar  kicap manis
1  sudu besar  sos tomato
2  sudu besar  sos tiram
Sedikit gula


Bahan Kisar :

1/2  labu  bawang besar
5  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1/2  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Ikan selar yang telah dibersihkan, lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit.  Goreng ikan selar sehingga masak, angkat dan ketepikan.

2.  Panaskan minyak, tumiskan kulit kayu manis dan bahan kisar sehingga wangi.  Kemudian masukkan cili kisar, tumis lagi sehingga cili garing.

3.  Masukkan kesemua bahan sos dan kacau sebati.  Masukkan sedikit air, agar ia sedikit berkuah.

4.  Setelah mendidih, masukkan hirisan bawang besar dan cili merah.  Akhir sekali, masukkan ikan selar yang telah digoreng tadi.  Gaul rata dan taburkan sedikit daun bawang.  Sedia dihidangkan!!!






No comments:

Post a Comment