Saturday, August 25, 2018
SET NASI TOMATO...
AYAM MASAK MERAH
sumber : Fiza's Cooking...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ dipotong 12, cuci bersih & toskan
Garam & serbuk kunyit secukupnya ~ untuk menggoreng ayam
2 batang serai ~ diketuk
1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
1 tin kecil kacang peas
1 sudu besar gula Melaka
Bahan Dikisar :
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
10 tangkai cili kering ~ rebus sehingga lembut & toskan
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Cara Memasak :
1. Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit secukupnya. Goreng sehingga keemasan dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar dan serai sehingga berbau wangi.
3. Masukkan sos tomato, sos tiram dan gula Melaka dan renihkan sehingga kuah benar-benar masak.
4. Perasakan dengan garam dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi serta gaul rata. Biarkan kuah sedikit pekat dan masukkan kacang peas, hirisan bawang besar, biarkan seketika kemudian matikan api dapur. Hidangkan !!!!
RESEPI ACAR TIMUN/JELATAH
sumber : syapex kitchen...
Bahan-Bahan :
2 biji timun ~ buang kulit & belah 4 kemudian potong kecil
1 biji nenas ~ buang kulit, belah lapan & potong kecil
1 batang lobak merah ~ sagat halus memanjang/potong sepeti batang mancis
4 biji cili padi ~ hiris
1 batang cili hijau ~ hiris/potong mancis
2 labu bawang besar ~ hiris
10 sudu besar cuka (saya kurangkan sikit)
100 gm kacang tanah ~ digoreng & ditumbuk kasar, jika suka (saya tak letak)
1 sudu besar bijan ~ disangrai tanpa minyak, jika suka
Garam & gula secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan :
1. Satukan nenas dan timun di dalam mangkuk besar.
2. Masukkan lobak merah, cili padi dan cili hijau. Gaul sebati.
3. Tambahkan cuka masakan. Gaul lagi.
4. Kemudian gaulkan kesemua bahan sehingga rata dan sebati.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6. Hidangkan di dalam pinggan.
7. Taburkan dengan kacang tanah dan bijan sebagai hiasan...
RESEPI NASI TOMATO
sumber : Fiza's Cooking...
Bahan-Bahan :
4 cawan beras ~ bersihkan & toskan (kalau guna beras basmathi, rendam selama 20 minit & toskan)
5 cawan air (saya lebih sikit dalam 1/2 cawan lagi)
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar minyak sapi
4 sudu besar minyak masak
5 sudu besar tomato sup (jenama Kimball)
Bahan Untuk Menumis :
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
1 labu bawang besar ~ dicincang
2 biji tomato ~ dicincang
2 batang serai ~ diketuk
2 ulas bawang putih ~ dihiris
3 ulas bawang merah ~ dihiris
1 inci halia ~ dihiris nipis
2 helai daun pandan ~ disimpul
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Cairkan minyak sapi dan minyak masak di atas api sederhana dan tumiskan rempah-rempah (bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis) selama 2 minit.
2. Seterusnya masukkan bahan yang dihiris (bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia) dan kacau sehingga berbau wangi.
3. Kecilkan api dan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit. Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato cincang, tomato sup, simpulan daun pandan dan garam secukup rasa.
4. Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi elektrik dan masak seperti biasa...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment