KEK PISANG

Wednesday, August 22, 2018

PASTA SPIRAL GORENG BERKEJU...









PASTA SPIRAL GORENG BERKEJU
sumber :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

1  cawan  pasta spiral  ~  direbus sehingga lembut & toskan
1  ulas  bawang putih  ~  hiris nipis
1/2  labu  bawang Holland  ~  dadu halus
4  biji  cendawan butang  ~  hiris ikut suka
1/4  cawan  lobak merah  ~  hiris seperti batang mancis
3  biji  kacang peas  ~  pilihan  (saya guna kacang peas dalam tin sedikit)
1  batang  sosej  ~  dipotong ikut suka
1/2  cawan  daging  ~  hiris nipis
1  kiub  pati ayam
1/2  sudu kecil  serbuk lada sulah
1/2  sudu kecil  serbuk lada hitam 
1/4  cawan  air
1  keping  keju cheesedale  ~  dihiris
2  sudu besar  minyak sayuran atau minyak zaitun


Cara Memasak :

1.  Rebus pasta spiral dengan mencampurkan 1 sudu besar minyak sehingga lembut dan toskan.

2.  Masukkan minyak sayuran di dalam kuali, tumiskan daging dan sosej.  Kacau sehingga separuh masak dan masukkan pula bawang Holland dan bawang putih.

3.  Kacau sehingga bawang kekuningan dan naik bau, kemudian masukkan sayuran dan air.

4.  Seterusnya masukkan pasta sambil dikacau sehingga bercampur dengan sayuran.

5.  Perasakan dengan kiub pati ayam, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam.  Kacau sebati.

6.  Akhir sekali masukkan keju yang dihiris dan kacau sehingga keju cair.  Matikan api dan bolehlah dihidangkan...

NOTA :   Gandakan resepi di atas jika ingin masak lebih untuk keluarga sederhana...





No comments:

Post a Comment