KEK PISANG

Thursday, August 16, 2018

FRENCH LEMON TART...







RESEPI FRENCH LEMON TART
sumber :    FB@Aini bte Madon




Bahan Crust :

250  gm  mentega
120  gm  gula aising  ~  ayak
2  biji  telur  (saya guna gred A)
480  gm  tepung gandum


Cara-Cara :

1.  Pukul mentega dan gula aising sehingga lembut dan sebati menggunakan senduk kayu.
2.  Masukkan telur dan pukul lagi sehingga rata.
3.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
4.  Masukkan ke dalam plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit.
5.  Panaskan oven pada suhu 180'C.
6.  Keluarkan doh dari peti ais, ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan tart.  Buat sampai habis.
7.  Cucuk-cucuk pada dasar tart dengan garfu.  Susun dalam loyang dan bakar selama 25 minit sehingga keperangan.


Bahan Lemon Tart Filling :

250  gm  mentega
500  gm  gula kastor
300  gm  air perahan jus lemon  ~  perah & tapis
4  biji  telur  (saya guna 50 gm sebiji)
Lemon zest/parutan kulit lemon dari 2 biji lemon  ~  bahagian kuning saja


Cara-Cara :

1.  Masukkan mentega ke dalam periuk.  Cairkan mentega dengan whisk menggunakan api yang kecil.

2.  Bila mentega dah cair, masukkan gula.  Kacau rata dalam 1-2 minit.  Api harus kecil.

3.  Angkat periuk dari api, kacau lagi.  Biarkan suam jangan panas sangat.

4.  Masuk telur satu persatu dan dengan cepat-cepat kacau sehingga rata.

5.  Letakkan balik periuk di atas dapur dengan api yang kecil.  Kacau-kacau sekejap.

6.  Masukkan lemon zest@parutan kulit lemon dan jus lemon.  Kacau rata untuk beberapa minit.

7.  Bila permukaan adunan filling dah mendidih dibahagian tepi-tepi periuk dan meletup-letup ditengah-tengah, boleh la ditutup api.  Biarkan adunan filling sejuk atau suam pada suhu bilik.

8.  Keluarkan kulit crust@shell, susun dalam kotak pizza/tupperware.  Tuangkan adunan lemon filling ke dalam tart crust/shell sehingga penuh.  Kemudian simpan di dalam peti ais/sejuk selama 4 jam atau semalaman.  Sedap dimakan ketika sejuk.


NOTA :    Lemon tart filling ini memang manis.  Jangan disusun bertingkat-tingkat sebab adunan lemon filling tidak keras...




 Adunan lemon filling ketika di atas dapur...

No comments:

Post a Comment